Karbonare Pasta

Karbonara je pravi primer onoga što se u engleskom svetu zove comfort food, odnosno hrana utehe: veoma se jednostavno i brzo priprema, toplo je, kremasto i sadrži slaninicu.
Post jesam nazvala “Špageti karbonara”, kako bi bilo jasnije o čemu se radi, ali ja radije koristim ove malo šire, sveže rezance.
Potrebno vam je:
300g svežih ili 200g suvih testenina
150g slanine
2 čena belog luka
250ml slatke pavlake (ne zaslađene, već neutralne pavlake tj pavlake za kuvanje)
1 jaje
1 kašika parmezana
so, biber
sveži peršun
.
Stavite vodu za testeninu da provri. Dužina kuvanja, naravno, zavisi od vrste testenina koju koristite, ali bitno je da i perliv i testo budu gotovi u približno isto vreme.
Nasecite slaninu na kockice i stavite je u tiganj.
Pržite dok ne porumeni. Ako vam se učini da će krajnji rezultat biti previše masan, možete odliti višak masnoće ili ga pažljivo upiti npr komadom hleba, ali ne morate.
Dobro bi bilo da sos ne pripremate u jednom od onih nelepljivih, teflonskih ili titanskih tiganja. Slanina će se malo zalepiti, ali će se kasnije to sjediniti sa pavlakom dajući joj lepu boju i ukus. Pustite da se sos malo ukuva, tek par minuta.
Nastavnice dalje cu da onako improvizujem posto sam ovo procitao iz knjige

Dok se sos krčka sa strane umutite jedno jaje sa kašikom parmezana.
Za sve ovo vam je bilo potrebno možda 10 minuta. Računajte sa tim. Testenina bi trebalo da se upravo skuvala. Ocedite je, ali je nemojte ispirati.  Sklonite sos sa vatre i odmah dodajte testeninu u njega.
Sada dodajte i jaje.
Promešajte. Jaje će se skuvati od toplote samih rezanaca i sosa.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Podelite u tanjire i ukrasite svežim peršunom.
Ovo je količina dovoljna za dve porcije. Jedite odmah, dok je još toplo.

Коментари